fbpx Drożdże piwowarskie łączą naukę i biznes | MORS - Mega Otwarte Radio Studenckie
-A A +A

Drożdże piwowarskie łączą naukę i biznes

Od lewej: dr inż. Wojciech Śledź, mgr inż. Tomasz Pawlikowski, mgr Sabina Żołędowska, mgr inż. Filip PaprockiZ połączenia nauki, pasji i biznesu wynikać mogą bardzo praktyczne sukcesy. W przypadku połączenia działań naukowców Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed  oraz spółki Fermentum Mobile są to korzyści związane z innowacyjną produkcją drożdży piwowarskich. Spółka celowa Uniwersytetu Gdańskiego objęła część udziałów firmy Fermentum Mobile, która jako pierwsza w Polsce zajęła się innowacyjnymi badaniami oraz produkcją płynnych drożdży piwowarskich i dysponuje nowoczesnym zapleczem laboratoryjnym, pozwalającym zachować najwyższe standardy produkcji.

- Mamy nadzieję, że dzięki włączeniu się największej uczelni wyższej na Pomorzu – spółka będzie mogła poszerzyć krąg swoich odbiorców oraz  zwiększyć kapitał – podsumowuje prof. Krzysztof Bielawski, dyrektor Centrum Transferu Technologii UG.

W listopadzie 2015 roku dzięki inicjatywie pracowników Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed, współzałożycieli spółki Fermentum Mobile oraz Zarządu spółki celowej Uniwersytetu Gdańskiego – TechTransBalt Sp. z o.o. część udziałów w Fermentum Mobile objęła spółka celowa UG. Fermentum Mobile to firma, która łączy doświadczenie zdobyte podczas pracy naukowej z pasją do biotechnologii. Wśród założycieli spółki są m.in. absolwenci i pracownicy Uniwersytetu Gdańskiego. Przy tworzeniu firmy niemałą rolę odegrały również analizy i pomoc w zakresie projektu MOBI4Health, finansowanego przez Komisję Europejską z 7. Programu Ramowego UE.

Fermentum Mobile sp. z o.o. to pierwsza w Polsce firma zajmująca się badaniami i produkcją płynnych drożdży piwowarskich. Spółka dysponuje nowoczesnym zapleczem laboratoryjnym pozwalającym zachować najwyższe standardy produkcji. Fermentum Mobile posiada własny bank kultur drożdży piwowarskich obejmujących obecnie 16 szczepów pozyskanych z renomowanych ośrodków badawczych m.in. z Niemiec, Belgii, Wielkiej Brytanii.

Każdy domowy piwowar znajdzie w ofercie spółki coś dla siebie Irlandzkie ciemności, Belgijskie pagórki, Gwoździe i banany czy Bawarska dolina – to tylko niektóre nazwy szczepów drożdży, a każdy z nich reprezentuje niepowtarzalny styl i smak wytworzonego później napoju. Z oferty firmy korzystają nie tylko miłośnicy domowych wyrobów, ale także coraz liczniejsze browary rzemieślnicze. Już dziś na półkach sklepów z dobrymi piwami można spotkać trunki fermentowane  drożdżami Fermentum Mobile. Plany rozwojowe przewidują wprowadzenie do oferty dodatkowych usług analitycznych dla małych i średnich browarów, które nie dysponują własnym zapleczem laboratoryjnym.

- Misją Centrum Transferu Technologii UG oraz spółki celowej UG TechTransBalt Sp. z o.o. jest pomoc podczas procesu komercjalizacji wiedzy zdobytej w trakcie pracy naukowej na uczelni. Fermentum Mobile to przykład połączenia wiedzy naukowej i pasji doświadczonych naukowców i przedsiębiorców. Mamy nadzieję, że dzięki włączeniu się największej uczelni wyższej na Pomorzu – spółka będzie mogła poszerzyć krąg swoich odbiorców oraz  zwiększyć kapitał - mówi dyrektor Centrum Transferu Technologii UG, a zarazem prezes TechTransBalt, prof. dr hab. Krzysztof Bielawski.

Więcej informacji: www.fermentum-mobile.pl

Na zdjęciu zespół Fermentum Mobile (od lewej): dr inż. Wojciech Śledź, mgr inż. Tomasz Pawlikowski, mgr Sabina Żołędowska, mgr inż. Filip Paprocki.

 

dr Beata Czechowska-Derkacz
rzecznik prasowy Uniwersytetu Gdańskiego

Treść ostatnio zmodyfikowana przez: Maciej Goniszewski
Treść wprowadzona przez: Maciej Goniszewski
Ostatnia modyfikacja: 
piątek, 20 listopada 2015 roku, 15:26